Porsche Vision 357 Speedster: elektrische ode aan de stamvader

Porsche viert de 30e verjaardag van het befaamde Goodwood Festival of Speed in stijl met de Porsche Vision 357 Speedster. De nieuwe conceptauto is het zustermodel van de gesloten Porsche Vision 357 waarmee de sportwagenfabrikant zijn eigen jubileumjaar feestelijk inluidde.

Qua design is hij een eerbetoon aan de 356, de stamvader van het merk Porsche, maar technologisch is de volledig elektrische Porsche Vision 357 Speedster gebaseerd op de 718 GT4 e-Performance. De elektrische motoren en accutechnologie komen met andere woorden uit de Mission R en het chassis is dat van de 718 GT4 Clubsport.

De Porsche Vision 357 is een knipoog naar de eerste modellijn van Porsche, de droomsportwagen van Ferry Porsche. En aangezien de 356 zowel als cabriolet en als coupé in het collectieve merkgeheugen is gebrand, geldt voor de concept car dezelfde logica: er kunnen er maar twee zijn“, zegt Michael Mauer, Vice President Style Porsche. “De Porsche Vision 357 Speedster belichaamt de essentie van het merk. Rijplezier en rijdynamiek gecombineerd met een extreem puristische vorm. Net als de Mission X die we een paar weken geleden presenteerden, laat dit model zien dat zelfs met frisse designgenen het Porsche DNA doorschemert.

Rasechte Speedster

De concept car heeft de kleine voorruit die typerend is voor een speedster, waardoor de strakke carrosserie van de auto nog beter tot zijn recht komt. De rechterkant van de auto is overspannen met een tonneau cover van het type dat ooit gebruikelijk was op open-top sportwagens. De hoofdsteun van de bestuurder lijkt in de lucht te hangen door het technisch ontworpen carbon roll-over element erachter. Daarachter bevindt zich de laadpoort van deze elektrische sportwagen.

Andere details van het exterieurontwerp zijn bekend van de 357 met gesloten dak: het vierpuntige lichtsignaal aan de voorkant heeft een rond ontwerp dat doet denken aan de Porsche 356. De achterlichten zitten achter een patroon dat in de carrosserie zelf is gefreesd. Een laatste knipoog naar de eerste Porsche modellenlijn is het verticale roosterpatroon achteraan.

Foto’s