Porsche geeft toekomstplannen prijs met de Mission X

Porsche stelde de nieuwe Mission X voor, een concept car die de toekomstige designrichting van het merk moet tonen. Niet toevallig werd 8 juni gekozen als datum om het model te onthullen, Op 8 juni 1948 kreeg de 356 ‘No. 1’ Roadster als eerste auto met de naam Porsche een algemene exploitatievergunning. De geboorte van het sportwagenmerk en de eerste van vele knipogen naar het verleden van de Duitse autobouwer.

Zo heeft de Mission X dezelfde deuren als de Porsche 917, het laatste model van de Duitse autobouwer dat de 24 Uur van Le Mans wist te winnen. De verticale basisvorm van de koplampen is dan weer geïnspireerd op historische raceauto’s zoals de Porsche 906 en 908.

Maar er zijn ook enkele blikken op de toekomst te zien. Zo prijkt het nieuwe Porschelogo op de wagen en knippert er een lichtje in de “E” van Porsche wanneer het voertuig wordt opgeladen. Want inderdaad, dit is een elektrisch voertuig. Dat is één van de redenen waarom Porsche geen exacte cijfers over de wagen geeft, die waarschijnlijk nooit in productie zal gaan.

Maar als dat toch zo zou zijn, dan wordt dit volgens Porsche zelf:

  • De snelste straatlegale auto op de Nürburgring Nordschleife.
  • Een auto met een vermogen-gewichtsverhouding van ongeveer één pk per kilogram.
  • Een auto met downforce-waarden bereiken die aanzienlijk hoger liggen dan die van de huidige 911 GT3 RS.
  • Een auto met aanzienlijk betere oplaadprestaties dankzij zijn 900 volt systeemarchitectuur. Hierdoor zou hij ruwweg twee keer zo snel opladen als de huidige koploper van Porsche, de Taycan Turbo S.

Interieur focust op de bestuurder

De focus op de bestuurder is zichtbaar in de asymmetrie van het interieur en het kleurenconcept, aangezien de twee stoelen verschillend zijn ingekleurd. Afgezien van de lederen bekleding in het Andalusisch Bruin is de bestuurdersstoel uitgevoerd in het Kalahari Grijs en vormt hij één kleureenheid met de middenconsole en het dashboard. De passagiersstoel is afgewerkt in de contrasterende kleur Andalusia Brown.

Naast de CFRP zitschalen en de in de monocoque geïntegreerde zespuntsgordels, zijn er nog meer parallellen met de autosport, zoals het open-top stuurwiel met modusschakelaars en schakelpaddles. Er zijn meerdere camera’s aan boord. De opname begint zodra de bestuurder op de opnameknop (REC) op de multifunctionele controller drukt.

Een ander hoogtepunt is te vinden aan de passagierskant, waar een bajonetsysteem is ingebouwd in het instrumentenpaneel waaraan een stopwatchmodule kan worden bevestigd. Porsche Design creëerde voor de Mission X een speciale stopwatchmodule met een analoog en digitaal display. De klokken zijn ontworpen voor zowel racecircuits als rally’s en kunnen onder andere de rondetijden of gezondheidsgegevens van de bestuurder weergeven.

En zo neemt de Mission X de plaats in die elke Porsche zou moeten innemen: een luxueus hebbeding voor liefhebbers van adrenalinekicks én van fans van verfijning en comfort.

“De Porsche Mission X is een technologisch ijkpunt voor de sportwagen van de toekomst. Hij neemt de fakkel over van iconische sportwagens uit het verleden: net als de 959, de Carrera GT en de 918 Spyder daarvoor, geeft de Mission X een belangrijke impuls aan de evolutionaire ontwikkeling van toekomstige voertuigconcepten”, zegt Oliver Blume, voorzitter van de Raad van Bestuur van Porsche AG (links op de foto).