Is dit nieuwe model de erfgenaam van de Defender?

Vind je de originele Defender te spartaans en de nieuwe te aseptisch? Of heb je een boon voor de Mercedes-Benz G Klasse? Dan zul je dol zijn op de Ineos Grenadier!

Dit model is een echte avonturier met verbrandingsmotor in het tijdperk van de elektrische terreinwagens en omarmt zijn verschil… Beter nog! Het cultiveert het, ver van de gebaande paden en milieuverboden.

Als petrochemiereus lanceert Ineos een autobedrijf. Nou ja, niet helemaal, want de groep is al mede-eigenaar van het F1-team van Mercedes. Deze keer presenteert het zijn Grenadier, een avonturier van het soort dat niet (veel) meer wordt gemaakt, iets wat Jim Ratcliffe, oprichter van Ineos en een groot fan van de Defender, duidelijk betreurde.

Techniciteit

Als vermogend man heeft hij de middelen en de ambitie om zijn dromen waar te maken. In 2017 richtte hij Ineos Automotive Ltd op. Drie jaar later onthulde de jonge divisie de Grenadier, een 4X4 pur sang. Ten eerste is er de stijl. Dat is een groot woord als het over de Grenadier gaat. Ruw, kubusvormig, monolithisch, het voertuig lijkt gebouwd om lang mee te gaan, met een ontwerp zoals kinderen dat maken. Tijdloos.

Dan is er de technische kant. Ladderchassis, aluminium carrosseriepanelen, permanente vierwielaandrijving, ZF achttraps automatische versnellingsbak, Eaton voor- en achterdifferentiëlen (optioneel), Tremec tussenbak, Eibach veren en Koni dempers. We hebben het beste voor het laatst bewaard: BMW motoren… Zescilinder-in-lijn, 3,0-liter, benzine of diesel.

Robuustheid

Op papier heeft deze Ineos Grenadier alles om te schitteren. Ver buiten het asfalt tenminste, ligt zijn biotoop. In tegenstelling tot zijn rivalen is deze machine in de eerste plaats ontworpen voor de strijd… in modder, rotsen, zand of sneeuw, en bij voorkeur in de slechtst mogelijke posities. Alles is ontworpen met dit in gedachten: een ruw, rustiek uitziend interieur dat met een tuinslang kan worden schoongemaakt, grote knoppen die met handschoenen kunnen worden bediend en een afwerking die het mogelijk moet maken om lang mee te gaan en de tand des tijds te doorstaan. Er is ook de bijna anachronistische voorkeur voor analoog boven digitaal (waar mogelijk) om de betrouwbaarheid en repareerbaarheid te maximaliseren, zelfs in de meest afgelegen gebieden. De Grenadier kan zich in 80 cm water wagen en 3,5 ton trekken, en kan worden uitgerust met optionele lieren die achter de schilden verborgen zitten en 5,5 ton kunnen trekken. En last but not least, de bagageruimte heeft meer dan 2.035 liter en een europallet in de utility-versie met 2 zitplaatsen.

Authenticiteit

Zoals je zou verwachten, is manoeuvreren op losse, vettige of sterk hellende grond kinderspel… Dankzij het koppel van 550 Nm van de Beierse diesel kan hij met licht gas geven vlot evolueren. Dat merken we tijdens onze rit in een testroute.! Enkel moet je het stuur zelf steeds terugdraaien bij de manoeuvers. Voor de rest, comfort voorop… De schokken en andere trillingen die normaal aan boord van dit soort machines worden gevoeld, zijn hier duidelijk niet toegestaan. Hij rijdt zacht, bijna pluizig. Ook het meubilair trilt niet en je hebt een uitstekende ondersteuning van de Recaro-stoelen. Tot slot is er, we herhalen het, de kracht en souplesse van de BMW-zescilinder.

Aan het einde van deze korte test komen we uit de machine (en dat is de juiste term) met een indruk van grote coherentie en het verlangen om op avontuur te gaan. Voor een eerste model is het een meesterzet!

Ontworpen voor professionals en hard labeur, zal de Grenadier een publiek kunnen verleiden op zoek naar ontsnapping en authenticiteit...